P3 Noothulp

Gratis PowerPoint Plugin

Informatie

Wanneer je liederen met notenbalken wilt beamen van bijvoorbeeld Liedboek.nu of zelf gemaakt met bijvoorbeeld Noteworthy Composer, kan de volgende stap zijn de afbeeldingen met de notenbalken en tekst in een PowerPoint-presentatie te zetten.

Je kunt hiervoor bijvoorbeeld het Kniptool gebruiken. Wil je liever dit in PowerPoint zelf doen, dan kun je het invoegen van een fotoalbum gebruiken. Helaas is het hiermee niet mogelijk om automatisch het lied en versnummer op de dia's te zetten. P3 Noothulp kan je hierbij helpen! Deze gratis plugin lijkt op de automatische fotoalbum van PowerPoint, maar biedt de mogelijkheid om ook de versaanduidingen op de dia te zetten.

Download

Download het bestand P3Noothulp.ppam.

Je browser slaat dit bestand waarschijnlijk op in je downloads folder. Verplaats P3Noothulp.ppam naar een voor jou geschikte locatie.

Installeren

 1. Start PowerPoint en klik op de tab "Bestand".
 2. PP 2010+ : Klik op "Opties"
  PP 2007 : Klik op "Opties voor PowerPoint".
 3. Op het scherm "Opties voor PowerPoint" klik op "Invoegtoepassingen".
 4. Selecteer bij "Beheren" de optie "PowerPoint-invoegtoepassingen" en klik op "Start...".
 5. Als P3 Noothulp al voorkomt op het scherm "Invoegtoepassingen", verwijder dan deze eerst door middel van de knop "Verwijderen".
 6. Klik op de knop "Nieuwe toevoegen...".
 7. Ga naar de map waar je P3Noothulp.ppam hebt opgeslagen, selecteer dit bestand en klik op "OK".
 8. Er verschijnt een beveiligingswaarschuwing. Klik op "Macro's inschakelen" en klik dan op "Sluiten".

P3 Noothulp is nu geïnstalleerd.

Verwijderen

Om P3 Noothulp weer te verwijderen voer je de eerste 5 stappen van de beschreven installatieprocedure uit.

Gebruik

Met P3 Noothulp kun je PowerPoint - dia's maken op basis van één of meer afbeeldingen met notenschriften.

Deze plugin kent twee smaken:

 1. Zonder titel
  de afbeeldingen worden over de gehele dia geplaatst
 2. Met titel
  de afbeeldingen worden over de gehele dia geplaatst rekening houdend met de locatie van de titel. De titel zelf wordt indien gewenst met een lied- en versaanduiding.
Bij de eerste smaak is de werking van P3 Noothulp vergelijkbaar met de standaard fotoalbum functionaliteit van PowerPoint. P3 Noothulp wordt interessant bij de twee smaak. In een paar kleine stappen heb je dit zo voor elkaar.

Stap 1: Maak je dia
Maak eerst een nieuwe dia aan in je PowerPoint-presentatie. Stel de positie, locatie, lettertype en kleur van het titel tekstvak in. Stel ook de juiste achtergrond kleur in.
Tip:Wanneer je tevreden bent met de instellingen, maak er dan een PowerPoint-sjabloon van! De volgende keer hoef je alleen maar een PowerPoint aan te maken op basis van het sjabloon en kun je deze stap overslaan.
Stap 2: Selecteer de afbeeldingen
Klik op de dia met de rechter muisknop:

Kies uit het menu "Noothulp... en het volgende scherm verschijnt:"

Selecteer eerst de afbeeldingen die je wilt gebruiken. Klik op de knop "Afbeeldingen..." en ga naar de locatie waar je de afbeeldingen hebt staan en selecteer de juiste.
Let op: Selecteer alle afbeeldingen die je nodig hebt. Telkens wanneer je afbeeldingen selecteert, wordt de eerder geselecteerde lijst gewist.
In dit voorbeeld gaan we de coupletten 1, 6 en 14 van het Wilhelmus gebruiken. Na het selecteren van de afbeeldingen zien we het volgende scherm:

Er zijn 6 afbeeldingen ingelezen en worden getoond in de afbeeldingen lijst.
Stap 3: Instellen verzen
Elke afbeelding is in de afbeeldingenlijst wordt voorafgegaan door een versnummer. Standaard gaat P3 Noothulp uit van één afbeelding per vers. In dit voorbeeld zijn het twee afbeeldingen per vers. Onder het kopje "Dia's / vers" stellen we de juiste waarde in:

In plaats van de zes verzen zie je nu in de afbeeldingen lijst nu slechts drie verzen staan, waarbij voor elk vers twee afbeeldingen zijn gemarkeerd. Alleen is vers 2 in de lijst in werkelijkheid vers 6 en vers 3 in de lijst in werkelijkheid vers 14.

Dubbel-klik op één van afbeeldingen gemarkeerd met vers 2:

en wijzig de 2 in een 6. Doe het zelfde voor de vers 3 en wijzig die in vers 14. De versaanduidingen in de afbeeldingen zijn nu aangepast (let op: "Dia's / vers" is nu verdwenen" omdat je handmatig wijzigingen hebt aangebracht):

Stap 4: Instellen titel
De voorlaatste stap is het instellen van de diatitel. In dit geval willen we als titels gaan gebruiken "Lied 708 : 1", "Lied 708 : 6" en "Lied 708 : 14". Dit vullen we in bij "Dia titel:" als volgt: "Lied 708 : %". Bij het aanmaken van dia's in de volgende stap wordt het %-teken vervangen door het versnummer.

Stap 5: Aanmaken dia's
Klik op de "OK"-knop om de dia's aan te maken.

(slechts 4 van de 6 dia's zijn getoond)
Locatie van de titelbalk
In bovenstaand voorbeeld is gebruik gemaakt van een smalle titelbalk bovenin het scherm. Het is ook mogelijk om de titel bijvoorbeeld onderaan de dia te plaatsen. P3 Noothulp kijkt zelf waar de titel zich bevindt en plaats de afbeelding er boven of onder. De afbeelding wordt over de gehele breedte van de dia geplaatst, zowel in de normale als in de breedbeeld modus.

Aangepaste versaanduiding
Het is ook mogelijk om een andere versaanduiding op te geven dan een getal. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van beurtzang zou je als versaanduiding voor vers 1 "1 (Mannen)" kunnen opgeven, wat resulteert in:

Contact

Voor vragen, fouten, opmerkingen en suggesties mag je altijd contact met me opnemen. Mocht je P3 Noothulp gaan gebruiken, vind ik het leuk als je me dat even laat weten.

Voor contact kun je het contactformulier op mijn website gebruiken.

Naar contactformulier

Deze is helaas in het engels...

Wijzigingen

Versie Datum Wijzigingen  
V1.0 Februari 2019 Eerste versie

P3 Tools - PowerPoint Plugins voor beamteams